Det sidste farvel

Afsked i hjemmets trygge rammer på en værdig måde.

Det sidste farvel

Vores kæledyr bringer os så meget glæde, men der kommer en dag, hvor vi bliver nød til at sige det sidste farvel.

Når tiden kommer vil Roskilde Mobil Dyrlæge være behjælpelig med at tage afsked i hjemmets trygge rammer på en værdig måde.

Inden dagen for det sidste farvel kommer, opstår der gerne en masse spørgsmål:

  • Hvordan vil det foregå?
  • Hvad er mulighederne?
  • Hvad vil der ske bagefter?

Jeg vil her på siden fortælle om de muligheder, jeg tilbyder.

Hvordan foregår en aflivning?

Når Roskilde Mobil Dyrlæge ankommer hjemme hos jer, vil vi sammen snakke stille og roligt om, hvordan I ønsker, at det skal foregå. Nogle ejere ønsker at være tilstede, mens andre ikke ønsker at være i rummet.

En aflivning foregår ved, at kæledyret først får en sprøjte som gør, at det falder i dyb søvn (narkose). Denne sprøjte gives enten i lårmuskulaturen eller nakkemusklen. Katte kan godt blive lidt kvalm af narkosemidlet og kaste op, hvis de har spist. Det anbefales derfor at katten ikke får mad 6 timer inden besøget.

Når kæledyret sover, mærker dyret ikke længere noget og er nu i fuld narkose – ligesom hvis den skulle opereres. Herefter gives en sprøjte med en overdosis af sovemiddel. Det gives enten i en blodåre, i hjertet eller leveren. Derefter vil kæledyret sove ind.

Nogle dyr tager meget dybe vejrtrækninger i forbindelse med, at de sover ind og nogle får en lille smule strittende pels, da de små muskler trækker sig sammen. Det er helt naturligt, og der er store individuelle forskelle. Når kæledyret har åndet ud for sidste gang, vil dyrlægen også lytte på hjertet.

Man kan enten vælge at være med til hele aflivningen, eller man kan nøjes med kun at være med til for-bedøvelsen. Nogle vælger slet ikke at være til stede i lokalet. Det bestemmer man helt selv.

Hvad skal der ske efter aflivning?

Når kæledyret er sovet stille ind, skal du som ejer beslutte dig for, hvad der skal ske med dit kæledyr bagefter. Der er flere forskellige muligheder, som jeg vil gennemgå her.

Du må gerne begrave dit kæledyr i haven. Det vil dog være en god idé at grave hullet dybt (ca. 1 meter) og efterfølgende lægge nogle fliser overpå jorden, så f.eks. en ræv ikke kommer og begynder at grave. Et dejligt gravsted i haven med en hjemmelavet sten eller en professionel sten er et godt minde og en god process – specielt for små børn som har svært ved at forstå, hvor kæledyret forsvinder hen. Man bør dog være opmærksom på, at det kan være svært at grave i jorden, når der er frost eller tørke.

Bor du i lejlighed er det stadig muligt at begrave dit kæledyr. Der findes flere dyregravpladser rundt om i Danmark. Det er dog vigtig at finde en gravplads, som er godkendt af miljø- og veterinærmyndighederne.

Ønsker du ikke at begrave dit kæledyr, kan Roskilde Mobil Dyrlæge også bringe din hund eller kat til et godkendt kæledyrskrematorium. Her er det muligt at få kæledyret kremeret – ved fælles kremering eller i urne. Ved fælleskremering vil du ikke få asken tilbage igen. Ønsker du at få dit kæledyr kremeret og få asken tilbage i en urne, vil dit kæledyr blive kremeret seperat og du får asken tilbage i den urne, som du har valgt. Der findes mange forskellige urner, nogle kan nedgraves, andre kan stå på hylden som et godt minde. Det er også muligt at få skrift på urnen.

Kæledyr som skal til kremering kommer efter aflivning i en smuk papkiste, hvor låget f.eks. kan dekoreres af børn eller man kan skrive en sød hilsen.

Ved hunde over 12 kg som skal kremeres, skal dyrlægen bruge en hjælpende hånd til, at få kæledyret ud i bilen.

Link til fødevarestyrelsens regler: https://www.foedevarestyrelsen.dk.

Link til Ada’s kæledyrskrematorium: http://adakrem.dk.

Det er også muligt at få skrift på urnen samt at få lavet askesmykker.